Швидкочитаночкаю 1 кл. Сучасні вправи та оповідання, які покращують техніку читання 37236

Паперова книга
37236
Швидкочитаночкаю 1 кл. Сучасні вправи та оповідання, які покращують техніку читання - фото 1
2227 ₴

Все про “Швидкочитаночкаю 1 кл. Сучасні вправи та оповідання, які покращують техніку читання”

Від видавця

Читання - це не тільки джерело багатого духовного життя, основа розвитку інтелекту, а й передумови успішного навчання у школі. Учневі, який читає повільно, важче сприйняти й усвідомити інформацію, необхідну для опанування предметів, передбачених шкільною програмою. Виконання домашніх завдань у такої дитини займає більше часу, призводить до швидкої стомлюваності, викликає негативні емоції, що зрештою може спричинити і втрату інтересу до навчання взагалі.

І хоча швидкість читання залежить насамперед від темпераментом і характером людини, впливати на неї можна і потрібно. Адже дослідженнями доведено, що тренування швидкісного читання - це і є коригування психофізичного стану дитини.

Пропонований посібник створений з метою допомогти першокласнику в організації цілеспрямованої діяльності щодо формування та розвитку навичок читання. Він містить доступні тексти і завдання, подані в послідовності від простішого до складнішого, спрямовані на нарощування темпу читання, розширення площі зорового сприймання, розвиток артикуляції, мислення, уваги. «Швидкочитаночку» доцільно використовувати як на уроках навчання грамоти в букварний та післябукварний періоди, так і для самостійного читання вдома.

Існує чимало вправ, технік і методик для того, щоб дитина навчилася читати швидко. Це і розвиток артикуляції та дихання, і подолання бар'єр єру промовляння, і активізація мислення. Останнім часом чимало уваги педагоги приділяють розширенню площі зорового сприймання. У процесі читання очі рухаються стрибкоподібно. Це можна перевірити, спостерігаючи за очима людини, яка читає. Сприйняття тексту відбувається в мить зупинки очей. Саме тоді і втрачається найбільше годині. Чим більша у людини площа зорового сприймання, тім менше стрибків потрібно здійснити для прочитання рядка - і, відповідно, тим швидше вона читає. У молодшому шкільному віці вправи на розширення площі зорового сприймання особливо дієві. Дитина легко захопиться грою, яку ви їй запропонуєте.

Перед початком читання або в перерві між заняттями покажіть дитині таблиці Щульте (див. с. 2 обкладинки). Попросіть дитину розслабити очі й зосередити погляд на цифрі, що в центрі. Суть гри полягає в тому, щоб, не переміщуючи погляду, «позбирати» олівцем числа від 1 до 9 по порядку. І зробити це потрібно якомога швидше. Хто відірве погляд, тієї програв. До-
рослий фіксує час, за який дитина з'єднання єднає усі цифри, і щоразу повідомляє результат.

Наступна вправо - читання слів у трикутниках. Принцип і порядок виконання ті самі, що і з таблицями Щульте. Розслабити м м'язи очей, сфокусувати погляд на точці в центрі й читати слово в цілому.

Після таких нескладних вправ запропонуйте дитині прочитати оповідання. Коротенькі розповіді, спеціально написані про дітей і для дітей, мають цікаві, зрозумілі сюжети і яскраве емоційне забарвлення. Оптимальні обсяг, розмір рядка і шрифту зроблять читання комфортним і легким. Ілюстрації допоможуть зрозуміти образ і характер головних героїв. Запропоновані оповідання передбачають широкий простір для творчого застосування різноманітних форм і методів навчання. Наприклад, після прочитання тексту доцільно поставити декілька запитань за його змістом або запропонувати дитині намалювати малюнок за сюжетом оповідання.

Перед тим як перевіряти техніку читання, розберіть найдовші слова із тексту, особливо ті, в яких є збіг приголосних. З'єднання ясуйте, чи зрозумілі значення цих слів. Запропонуйте дитині тричі прочитати текст протягом хвилини, щоразу фіксуючи кількість прочитаних сліз. Для зручності підрахунку в кінці кожного рядка тексту вказано кількість слів. Навчальною програмою з української мови для учнів 1-го класу визначено нормативи читання вголос: 20-30 слів за хвилину в II семестрі. За умови методично правильно організованого навчання читання кожний першокласник здатний досягти цих показників і навіть перевершити їх.

*. Формування техніки читання - тривалий процес, у якому важлива саме частота тренувальних вправ. Задля досягнення кращих результатів доцільно працювати із цим посібником 10-15 хвилин щодня, годину від годині повертатися до вже пройдених сторінок, щоб закріпити навички читання. Обов'язково заохочуйте дитину, особливо звертайте увагу на її успіхи. Адже навіть найменший успіх породжує радість і впевненість у своїх силах, а отже, й бажання перевершити свої досягнення.

¦ Пам ятайте: тільки систематичною щоденною роботою над розвитком навичок читання можна досягти успіху в цій справі. Сприятимуть цьому також наполегливість, терпіння і любов до вашого учня. А найбільшою нагородою за ваші зусилля буде ті, що одного дня ваша дитина скаже: «Мені подобається читати!»

Анотація

Швидкочитаночкаю 1 кл. Сучасні вправи та оповідання, які покращують техніку читання

Рецензії

0

Всі характеристики

Товар входить до категорії

  • Самовивіз з відділень поштових операторів від 45 ₴ - 80 ₴
  • Доставка поштовими сервісами - тарифи перевізника
Схожі товари